maanantai 21. joulukuuta 2015

Virastotontun aarre


 
Eräänä hiljaisena joulukuun iltana, kun sammuttelin valoja virastostamme, kuulin salissa hiljaista rapinaa. Sellaista, jonka kuulee juuri ja juuri, niin ettei ole ihan varma kuuliko mitään. Päätin kuitenkin mennä tarkistamaan. Ketään muita ei talossa ollut enää moneen tuntiin.

Rapinaa. Ja jupinaa. Pimeässä huoneessa. En laittanut valoja. Varovasti kurkistin sisälle ja jouluvalojen hämärrä valossa näin – tontun! Pieni mies kaivoi vanhan kirjoituspöydän laatikoita tuskastuneen oloisena. ”Täällä sen piti olla. Ei se ole täällä. Täällä se on ihan varmasti ollut. Ei se ole täällä,” tonttu jupisi itsekseen. Astuin huoneeseen ja rykäisin. Tonttu työnsi lipaston laatikon nopeasti kiinni ja jätti partansa väliin. ”Ai!”

Laitoin valot päälle. Hätäännys paistoi kutsumattoman vieraan valosta sokaistuneista silmistä. Hän kiskoi partaa irti jumiutuneesta laatikosta epätoivoisena.

”Rauhallisesti nyt vaan. Ei ole mitään hätää. En tee sinulle mitään. Anna minun auttaa,” rauhoittelin vierasta. Lähestyin pikkumiestä varovasti. Tonttu näytti hyvin epäluuloiselta, kiusaantuneelta ja hieman pelokkaaltakin.

”Mitä ihmettä sinä teet täällä? Mistä sinä oikein olet tullut? Ja kuka sinä olet?” kyselin samalla kun yritin varovasti avata laatikkoa satuttamatta pulaan joutunutta tonttua.

Sain kuin sainkin laatikon avattua. Hetken näytti, että vieraani pyyhältäisi saman tien pakoon, mutta sitten hän henkäisi ja katsoi minuun varovasti. ”No, olen paljastunut joka tapauksessa. Olen virastotonttu ja olen kadottanut aarteeni,” hän aloitti.

Tonttu kertoi asuvansa vanhan rakennuksemme vintillä, elelleensä siellä rauhallista eloa lähes kahden vuosisadan ajan. Virastotonttu oli jäänyt eläkkeelle läänien lakkauttamisen yhteydessä, aluehallintovirastojen aloittaessa. Olihan tuolloin moni muukin perinne joutunut romukoppaan. Romukoppaan olivat joutuneet myös tontut, joilla oli entisinä aikoina monia tärkeitä tehtäviä lääninhallituksissa. Muut tontut olivat jo muuttaneet pois virastosta, mutta tämä tonttu oli jäänyt vielä – ehkä vähän velvollisuudentunnostakin - hoitamaan vihonviimeistä tehtävää, jouluilon sytyttämistä viraston väkeen.

”Mitä sinä sitten etsit?” kysyin tontulta. ”Aarrettani. Jouluilon sytytintä. Se on ollut täällä samassa laatikossa kaikki nämä vuodet. Mutta nyt sitä ei ole missään.” Tonttu kääntyi jälleen laatikon puoleen, kaivoi, käänsi ja kurkki papereiden alle ja väliin. ”Millainen se on?” kysyin. Tonttu kuvaili sytytintä ja pian muistin esineen, jonka olin tuolta laatikosta löytänyt ja vienyt huoneeseeni. Utelias kun olen, olin uuteen taloon tultuani tutkinut jokaisen huoneen kaapin ja laatikon. Pyysin tonttua odottamaan ja menin huoneeseeni. Ikkunalaudalla oli viehättävästi tummunut tinainen pilli. Tai sellaiseksi sen olin kuvitellut.

Palasin tontun luokse ja näytin esinettä. Hymy nousi pienen miehen kasvoille. Helpotuksen huokauksen saattelemana hän iloitsi joulun pelastuneen. ”Et osaa edes kuvitella, mitä tapahtuisi jos emme saisi sytytettyä jouluiloa. Syksy on muutenkin ollut raskas. Viimeinenkin positiivisuuden pisara on käytetty asiakastyössä. Tunnolliset virkamiehet ovat jaksaneet ja tehneet tosi kovaa työtä. Jouluilon sytyttäminen on kuitenkin tärkeää paitsi virkamiehille niin erityisesti heidän läheisilleen kotona. Kyllä kai sinäkin tiedät millainen voi työstä väsynyt puoliso, isä tai äiti olla? Tai vaikkapa ystävä?” tonttu kysyi. Ja kyllä, tiesin sen varsin hyvin. Itsekin olin jo miettinyt, miten jaksaa vielä kerätä voimia joulun viettoon. Mieli tekisi vain nukkua.

Tonttu pyysi minua mukaansa. Yhdessä nousimme portaat viraston vintille ja kävelimme ikkunan luo. Ikkunalla oli kaunis lyhty. ”Tämä on jouluilo. Sytytetään se nyt yhdessä, niin koko viraston väellä on mukavampi joulu”, tonttu sanoi. Hän napsautti tinaista sytytintä ja iloinen liekki tarttui kynttilän sydämeen. Ja samalla tunsin joulun täyttävän myös minun sydämeni. Aarre oli löytynyt.

Iloista joulua ihan kaikille. Ja onnea tulevalle vuodelle 2016. Kiitos kuluneesta yhteistyön ja tekemisen vuodesta.

Terveisin Minna


PS. Aloitin joulusatuperinteen vuonna 2005 Karkkilan kaupunginjohtajana kertomalla kuntalaisille joulusadun kaupungin joulunavaustapahtumassa. Tämä on ensimmäinen joulusatuni ylijohtajana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti