torstai 3. syyskuuta 2015

Vale, emävale, tilasto


Yksi helpoimmista säästökohteista on virkamieskunta. Näin tuntuu moni ajattelevan. Viimeksi teemaan tarttui A-P. Pietilä, Etelä-Suomen Median julkaisujohtaja ja pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja. Pietilä ihmetteli laajalle levinneessä kolumnissaan virkamieskunnan suuruutta. 530.000 virkamiestä julkisen hallinnon palveluksessa. Kamalan paljon. Virkamiesten työaikaa pidentämällä, pärjätään hänen mukaansa jopa 15.000 virkamiestä vähemmällä.

Voi olla. En ryhdy siitä väittelemään. Myös minun mielestäni meillä virkamiehillä on pitkät lomat ja ilman muuta niistä pitää pystyä neuvottelemaan.

Mutta ketä ovat nuo sadat tuhannet virkamiehet? Kunnissa ja kuntayhtymissä työskenteli viime vuonna 430.000 virkamiestä tai työntekijää, valtiolla vajaat 80.000. Määrä on pienentynyt viime vuosina rajusti. Vuonna 2000 valtion leivissä oli 124.000 palkansaajaa.

Valtio ja kunnat ovat viime vuosina ulkoistaneet ja yhtiöittäneet runsaasti toimintojaan. Yhä useamman entisen virkamiehen työasussa lukee tänä päivänä ISS, L&T, CGI tai jotain muuta vastaavaa. Yhä harvemmin julkishallinnon palkkalistoilta löytyy enää siivoajia, vahtimestareita, kuljettajia tai it-henkilöitä. Tämä vääristää myös palkkatilastoja. Pietilän kolumnissa todettiin, että julkishallinnon palkat ovat nousseet yksityistä sektoria nopeammin. Mikään ei kuitenkaan valehtele enemmän kuin keskiarvo. Kun esimerkiksi valtion työpaikat ovat vähentyneet ja jäljelle jäävät vain korkeasti koulutetut tietotyöläiset, keskimääräiset ansiot tilastoissa todellakin ovat nousseet. Yksittäisten virkamiesten tilinauhoissa ei kuitenkaan ole tapahtunut radikaalia muutosta.

Valtion työpaikoista 40 prosenttia sijoittuu ns. turvallisuustoimintaan eli suurimmat ammattikunnat työskentelevät puolustusvoimissa, poliisissa, rajavartiostossa ja rikosseuraamusvirastossa eli vankiloissa. Valtion aluehallinnossa työskentelee 8.000 virkamiestä, joista 1.200 aveissa ja loput elyissä.

Suurin osa noista parjatuista virkamiehistä työskentelee kunnissa ja kuntayhtymissä. Suurin ammattiryhmä ovat 115.000 terveydenhuollon ammattilaista kuten sairaanhoitajat ja lähihoitajat. Lääkäreitä on julkisella sektorilla noin 16.000. Opetusalalla toimii yli 70.000 virkamiestä ja sosiaalihuollossa 50.000 esimerkiksi vanhusten ja vammaisten palveluissa. Kuntien hallintotehtävissä on arvioitu olevan noin 40.000 työntekijää.

Reiluun puoleen miljoonaan julkishallinnon työntekijään mahtuu siis monenlaisia ammattilaisia. Yhteistä heillä kuitenkin on, että he tekevät tärkeää työtä kansan ja kuntalaisten palveluksessa. Ihan jokainen. Turhia ihmisiä ei ole. Turhia tehtäviä saattaa olla, mutta ei ole työntekijöiden vastuulla vaan valtion ja kuntien päätöksentekijöiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti