maanantai 23. helmikuuta 2015

Mikä ihmeen aluehallintovirasto?

Olen työskennellyt Etelä-Suomen aluehallintovirastossa kohta kaksi kuukautta. Valtioneuvosto nimitti minut viime syksyä virkaani samana päivänä kun sosiaalisessa mediassa puhkesi niin sanottu Wiski-gate. Ystäväni ja tuttavani oppivat kerta heitolla tuntemaan tulevan työnantajani. Vai oppivatko sittenkään?

Aluehallintovirasto eli lyhyemmin AVI tunnetaan julkisuudessa virastona, joka kieltää kaiken järkevän toiminnan järjettömillä kielloilla. Ja vielä veronmaksajien rahoilla. Mihin ihmeeseen tällaista viranomaista tarvitaan?

Lainsäädäntö määrittelee aluehallintovirastojen tehtäväksi alueellisen yhdenvertaisuuden edistämisen lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus ja valvontatehtäviä hoitamalla.Visionamme on, että "Suomi on tasa-arvoinen, hyvinvoiva ja turvallinen yhteiskunta". Aluehallintoviraston roolina tuon tavoitteen toteuttamisessa on olla "yhdenvertaisuutta edistävä, asiakkaiden, kumppaneiden ja työntekijöiden arvostama, eettisesti toimiva monialainen asiantuntija ja yhteistyökumppani".

Etelä-Suomen aluehallintovirasto toteuttaa noita tavoitteita alueella, jolla asuu noin 2,3 miljoonaa asukasta eli yli 40 prosenttia suomalaisista. Alueellamme toimii viisi maakuntaa ja 64 kuntaa. Työllämme on suuri vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan ja suomalaisten elämään.

Aluehallintovirastojen toimintaa ohjaa koko joukko lainsäädäntöä ja asetuksia, kahdeksan eri ministeriötä ja hyvin yksityiskohtainen tulossopimus. Tehtävämme ja päätösvaltamme on tiukasti normiohjattua.Virkamiesten tehtävänä on lupien ja valvonnan avulla varmistaa lainsäädännön tavoitteiden toteutuminen.

Virastomme arvoja ovat asiakaslähtöisyys, oikeudenmukaisuus, vastuullisuus ja yhteistyöhakuisuus. Avien kanssa on helppo asioida silloin kun asiat ovat kunnossa. Pystymme olemaan varsin nopeita ja joustavia silloin kun asiakas on ymmärtänyt toiminnan tavoitteet ja reunaehdot. Toimintamme vaikuttaa varmasti joskus ihan päättömältä ja virkamiehemme pikkutarkoilta pilkunviilaajilta. Juuri tuollaiselta asiat näyttävät ihan varmasti silloin kun iltapäivälehdissä kerrotaan osatotuuksia ja haetaan myyviä otsikoita. Entisenä toimittajana tiedän, että mikään ei pilaa hyvää skuuppia yhtä tehokkaasti kuin faktojen tarkistaminen.

Aluehallintovirastojen toimintaa tunnetaan todella huonosti. Se ei ole ollut tavoitteemme. Ei kaikkien tietysti tarvitse kaikkea meistä tietääkään, mutta ainakin itse toivoisin suomalaisten tietävät kuinka hienoa työtä virkamiehemme tekevät puolustaessaan kansalaistemme oikeuksia toimiviin ja laadukkaisiin yksityisiin ja julkisiin palveluihin.

Sen vuoksi olen aloittanut pitämään tätä blogia. Yritän kertoa täällä toimintamme kannalta ajankohtaisista asioista ja ilmiöistä, joiden uskoisin kiinnostavan myös virastomme ulkopuolella. Blogin lisäksi työstäni voi lukea myös Facebookista sivulta www.facebook.com/avijohtaja .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti